کلمه "نورو" به معنای عصب و کلمه "تراپی" به معنای درمان است. نوروتراپی اصطلاحی است که به مجموعه تکنولوژی هایی گفته می شود که کمک می کنند مغز به عملکرد طبیعی خود برگردد و بهترین کارکرد ممکن را داشته باشد. در گذشته روش های درمان مشکلات مغز و اعصاب و روان عمدتا شامل دو دسته زیر بود:۱.دارو درمانی ۲.روان درمانی هرچند این روشها موثرند و بسیاری از بیماران با استفاده از آنها درمان شده اند، اما بتدریج مشخص شد که گروه سومی از بیماران وجود دارند که نتوانسته اند از این روشهای مرسوم سود ببرند. لذا دانشمندان به جستجوی راه سومی برای حل مشکلات مغزی پرداختند که نهایتا طی سالهای اخیر به تکنیک های نوروتراپی منجر شد.
بیشتر بخوانید:
معرفی بیماران دکتر دهقانی
بهترین مرکز نوروفیدبک تهران
هزینه نوروفیدبک چقدر است؟
چه افرادی از درمانهای نوروتراپی سود می برند؟
بهترین کلینیک نوروتراپی در تهران
نوروتراپی چیست؟
نوروتراپی نسبت به دو روش قبلی جدیدتر است و لذا معروفیت کمتری دارد. بسیاری از متخصصین حیطه مغز و اعصاب و روانپزشکان در دنیا، هنوز آشنایی چندانی با این تکنیکها ندارند و لذا ممکن است مفید بودن این روشها را نفی نمایند. البته تکنیکهای نوروتراپی بر پایه تحقیقات علمی و مطالعات مفصل و دقیق در نقاط مختلف دنیا شکل گرفته است. لذا بسیاری از این درمانها به تایید معتبرترین مراجع نظارت بر درمان در دنیا از جمله FDA (در آمریکا) و EMA (در اروپا) رسیده اند و هر سال کاربردهای بیشتری از این تکنیکها تاییدیه مراجع معتبر را می گیرد. برخی از تکنیک های مورد استفاده در نوروتراپی عبارتند از:
بسیاری از دانشگاههای پزشکی معتبر در دنیا (از جمله دانشگاه هاروارد و دانشگاه جانز هاپکینز در آمریکا) طی پانزده سال اخیر مراکز درمانی مبتنی بر تکنیکهای نوروتراپی را راه اندازی کرده اند. در ایران نیز اخیرا بعضی از مراکز (عمدتا خصوصی) به اینگونه درمانها روی آورده اند.
مزیت های نوروتراپی
در نوروتراپی روش درمان هر فرد مخصوص به خود اوست. یعنی پزشک ابتدا به جستجوی قسمتی از مغز بیمار که دچار اختلال شده است می پردازد و سپس پروتکل درمانی منحصر به خود فرد را برای او طراحی می کند. بنابراین نوروتراپی جزو Personalized Medicine یا "پزشکی شخصی سازی شده" قرار میگیرد. در نوروتراپی از روشهای درمانی بدون عارضه استفاده می شود. لذا این نوع درمان برای گروههای خاص، از جمله بانوان باردار، کودکان و افراد مسن که تجویز دارو در آنها با عوارض بیشتری همراه است، مناسب تر است. در بیماریهایی که درمان موثر دارویی وجود ندارد و یا فرد به درمان دارویی مقاوم است، نوروتراپی می تواند موثر باشد. برخی از این بیماریها عبارتند از: عوارض مختلف ناشی از سکته مغزی، درمان بیش فعالی و اختلال توجه کودکان بدون ریتالین، دردهایی نظیر فیبرومیالژی و نوروپاتی، وزوز گوش، افسردگی مقاوم به درمان ، پانیک، اضطراب و سوء مصرف مواد.
البته استفاده از درمانهای نوروتراپی به معنی نفی سایر روشها نیست. بلکه هرکدام از روشهای درمانی در جایگاه خود دارای مزایایی است و پزشک متخصص با بررسی شرایط بیمار و سوابق پزشکی قبلی و مشکلات فعلی نهایتا روش درمانی مناسب را پیشنهاد می دهد.
بیشتر بخوانید: بیوفیدبک چیست؟
نوروفیدبک چیست؟
نقشه مغزی چیست؟
امواج مغزی چه هستند؟
نوروتراپیست چیست؟
نوروتراپیست شخصیست که کار نوروتراپی انجام میدهد. دانشجویانی که در رشته های نوروساینس و علوم شناختی فارغ التحصیل میشوند میتوانند در این زمینه فعالیت کنند.
ویژگی های نوروتراپیست خوب
نکته بسیار مهم در مورد فرد و ویژگی هایش این است که این فرد بایستی به خوبی با دانش شناسایی و علوم شناختی که در واقع بررسی و شناخت ذهنی افراد و نیز نحوه تفکر آنها و به نوعی علوم اعصاب میپردازند آشنا باشد. بایستی تا حد مطلوب و مناسبی برون گرا و اجتماعی باشد تا بتواند به خوبی به مشکلات بیماران رسیدگی نموده و به نوعی مشکلات و دغدغه ها را از آنها استخراج نماید تا بتواند به شناختی بهتر و مطلوب تر از سطح مشکلات ذهنی و تفکری افراد دست یافته و بتوانند راهکارهای بهتری را برای درمان ارائه دهد.
آدرس بیمارستان پیامبران: فلکه دوم صادقیه (آریاشهر)، خ آیت الله کاشانی، بلوار اباذر |
چنانچه تمایل به انجام QEEG (نقشه برداری مغز) یا سایر اقدامات نوروتراپی نظیر نوروفیدبک و tDCS دارید، می توانید با دپارتمان نوروتراپی پیامبران به شماره تلفن زیر تماس گرفته و از نحوه انجام و هزینه آن اطلاع پیدا نمایید. تلفن دپارتمان نوروتراپی پیامبران: 02148994577 |
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات