میگرن انواع مختلفی دارد که برخی در سر و برخی روی چشم و گردن اثر می گذارد. شایع ترین انواع میگرن می تواند شامل نوع معمولی و نوع کلاسیک با علائم اورا باشد. ر این موارد شخص درگیر سردردهای شدید است و مشکلات زیادی برای او ایجاد می شود.
انواع میگرن
میگرن ها انواع مختلفی دارند و هر یک دارای علائم و نشانه های مخصوص به خود هستند.
میگرن بازیلار (بنیادین)
در بین انواع میگرن این نوع بیشتر در بین خردسالان و یا نوجوانان دیده می شود و شیوع آن بین جنس مذکر و مونث یکسان است. این میگرن با اورا همراه است و معمولاً بین 10 الی 45 دقیقه طول می کشد. در لیست میگرن کلاسیک قرار دارد و بیشتر با تاری دید و کوری گذرا همراه است. گاهی فرد دچار بی حسی و یا احساس گزگز و کشیدگی در ناحیه مختلف بدن می شود. سرگیجه نیز از علائم این نوع میگرن است.
میگرن همی پلژیک
این نوع میگرن با ضعف اندام های یک نیمه بدن همراه است. به طوری که حملاتی رخ می دهد که شخص درگیر اورای حرکتی میگرن می شود. این نوع سردرد طولانی است و گاه تا روزها با فرد همراه است. این نوع میگرن در افراد به صورتی است که روند بهبود نیاز به زمان دارد.
اورای میگرنی بدون سردرد
نام دیگر این بیماری میگرن آسفالژیک است و "اورا" به تنهایی رخ می دهد. در این حالت شخص درگیر سردرد نمی شود. تاری دید گذرا جزو علائم این نوع است. گاهی نیز نورهای با حرکات زیگزاگی در جلوی چشم فرد پدیدار می شود.
میگرن افتالموپلژیک
این نوع از میگرن که نادر است و بیشتر در کودکی آغاز می شود. به طوری که با هر حمله میگرن، شخص علاوه بر درد یک طرفه چشمی, دچار مشکل در حرکت دادن چشم و دوبینی می شود. ممکن است شخص دچار استفراغ گردد و معمولاً در این نوع میگرن، علائم بین 1 الی 4 روز طول می کشد. در مرحله درد و یا بعد از کاهش آن نیز گاه مردمک چشم بزرگ می شود و شخص در حرکت چشم دچار عدم توانایی میگردد.
میگرن کلاسیک
در انواع میگرن، نوع کلاسیک دومین مورد شایع بوده که شخص از نور، بو و صدا فراری است. او قبل از سردرد احساس تاری دید، نور جرقه زن و یا گزگز دارد و یا فکر می کند یک سمت بدنش لمس شده است. دچار سپس دچار سردرد میگرنی از دو ساعت تا سه روز می شود.
علایم میگرن
· شخص درگیر درد سر در یک طرف یا هر دو طرف می شود.
· درد پشت گردن به صورت ضربانی
· درد پشت چشم بصورت ضربانی
· دیدن نور خیره کننده یا زیگزاگی
· آبریزش بینی و یا خروج آب از چشم
· احساس تهوع و استفراغ
· بی حوصلگی یا آثار مربوط به افسردگی
· مشکل در تکلم به طوری که به خوبی کلمات ادا نمی شود.
· مشکل در حرکت و یا کاهش مهارت های حرکتی
· سردرد زمانی که فعالیت روزانه کمی بیشتر می شود.
· سردرد پس از خیرگی مدت دار به صفحه مانیتور
عوارض میگرن
شایع ترین عارضه میگرن، سردرد است که بسیار کلافه کننده بوده گاه زندگی فرد را مختل می کند و به نوعی رویکرد ناامیدکننده دارد.
افرادی که مبتلا به میگرن با اورا هستند، در معرض خطر بیشتری برای سکته مغزی می باشند. مخصوصاً افرادی که میگرن با علائم نورهای خیره کننده یا نقطه های سیاه در میدان دید دارند. این حالت سردرد با اورا در بانوان بین 35 الی 45 ساله رایجتراست. البته شانس کلی ابتلا به سکته مغزی در میگرنی ها فقط کمی بیشتر از جمعیت سالم است و همچنان در هر دو گروه عوامل خطر دیابت و فشار خون نقش مهمتری برای بروز سکته دارند.
بررسی ها نشان داده است که میگرن ممکن است مختصری سبب افزایش شانس بروز بیماری قلبی بشود. کسانی که از بیماری های قلبی رنج می برند هم بیشتر دچار میگرن میگردند. در مصرف داروی میگرن از نوع تریپتان ها در این موارد حاتما باید احتیاط کرد. این داروها عروق خونی را در مغز و قلب منقبض می سازند و لذا سبب می شود که به قلب فشار وارد شود.
فیبرومیالژیا از دیگر عوارض مربوط به میگرن است که منجر به درد گسترده عضلانی می شود. البته علت خاصی برای این عارضه دیده نمی شود اما اگر درمان میگرن صورت نگیرد شخص بتدریج دچار دردهای پیشرونده در کل بدن میشود.
افسردگی از شایع ترین عوارض همراه با انواع میگرن است. به طوری که شخص دچار اختلالات خلقی و افسردگی می شود و این موضوع سبب می شود که مغز تحریک پذیرتر بشود.
سبک زندگی بسیار در میگرن اثر گذار است. به طوری که اگر شخص بتواند روزی 20 دقیقه پیاده روی داشته باشد سبب می شود تا عوامل تحریک پذیر مغز کاهش یابد و این موضوع سبب می شود که از انواع میگرن دور بماند.
روشهای درمان میگرن
روز به روز به روش های درمان میگرن افزوده می شود. یکی از روش ها استفاده از داروی میگرن است که بر اساس انواع میگرن تجویز می شود. باید این نکته را در نظر داشت که مصرف مسکن های معمولی اگر بیشتر از چهار نوبت در ماه باشد، سبب می شود که پس از مدتی سردردها بیشتر و قوی تر شود (سردرد ناشی از مسکن). پزشک پس از بررسی مشکلات قلبی و همینطور مغزی و سایر بیماری ها اقدام به تجویز داروی پیشگیری از میگرن می کند. داروهای بلوک کننده گیرنده بتا یا کلسیم در لیست مواردی است که می تواند به عنوان داروی درمان انواع میگرن انتخاب شود.
روش دیگر درمان میگرن با داروهای گیاهی است. این روش در بین بانوان طرفدار زیادی دارد. به طوری که شخص از انواع گیاهان دارویی اعم از روغن نعناع فلفلی و یا زنجبیل و دارچین استفاده می کند. گیاه بابا آدم کوهی از گزینه های موثر روی سردرد میگرنی محسوب می شود.
تزریق بوتاکس یکی دیگر از روش های درمان میگرن است که سبب می شود حملات میگرنی تا حد زیادی کاهش یابد. در این روش محل تزریق و حجم تزریق بسیار مهم است.
نوروفیدبک یکی از روش های غیر تهاجمی برای درمان انواع میگرن محسوب می شود. به طوری که به تنظیم عملکرد مغز می پردازد و به طور کلی تحریک پذیری نورون های مغز را کاهش می دهد. این درمان بدون عارضه و بدون دارو است و طی بیست جلسه قابل انجام می باشد.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان پونک، نبش کوچه نهم، پلاک 30 ف طبقه پنجم ، واحد 9
تلفن: 44477467
ساعت کاری:
شنبه: 16 الی 18 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
سه شنبه: 16 الی 18 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 16 الی 18