در مقالات قبلی در مورد سرگیجه و علل آن صحبت کردیم و به بررسی بیماریهای ناشی از گوش داخلی و مغز و مخچه پرداختیم. همچنین عواملی که باعث غش و سنکوپ می شوند را توضیح دادیم. در این مقاله میخواهیم در مورد روشهای درمان سرگیجه صحبت کنیم.
چه زمان نياز است به پزشک مراجعه کنيم؟
بهتر است دلیل سرگيجه مشخص شود. اگر شما دچار حملات طولاني مدت و مکرر سرگيجه هستيد و علت آن را نمي دانيد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد؛ مخصوصاً اگر علاوه بر سرگيجه نشانه هاي ديگري مثل موارد زير را داشته باشيد:
- سردرد؛ به خصوص اگر شديد باشد و يا نوع خاصي از سردرد باشد که قبلا به آن دچار نشده اید
- از دست دادن بينايي و يا شنوايي
- مشکلاتي در صحبت کردن
- ضعف دست ها يا پاها
- مشکل در راه رفتن
- غش کردن يا بيهوشي
- احساس کرختي و بي حسي در بخش هايي از بدنتان
- درد در قفسه سينه
- ضربان قلب کند يا تند و یا غيرعادي
- ضربان قلب نامنظم
- و هر نشانه ديگري که توضيحي براي آن نداريد
دکتر شما را معاينه خواهد کرد. گاهي اوقات با توجه به علائم و معاينه، دکتر علت سرگيجه را به شما خواهد گفت و گاهي نيز براي مشخص شدن علت آن نياز به يک سري آزمايشات و عکسبرداری خواهد بود.
درمان سرگيجه
درمان سرگيجه وابسته به علت ايجاد آن است. به عنوان مثال اگر دچار عفونت گوش باشيد، دکتر براي شما آنتي بيوتيک تجويز خواهد کرد و يا در مورد علل ديگر، ممکن است ورزش هاي خاصي به شما بدهد که در منزل انجام دهيد. در ادامه اين مقاله در ارتباط با داروهايي بحث مي شود که مي تواند به رفع علائم سرگيجه و حالت تهوع و استفراغ مربوط به آن کمک کند.
داروهاي مربوط به سرگيجه کدام است و اين داروها چگونه عمل مي کند؟
برخي از داروها مي تواند براي کمک به رفع سرگيجه تجويز شود. از جمله اين داروها عبارتند از آنتي هيستامين هايي مثل دیمن هیدرینات و سیناریزین. این داروها همان هايي است که برای درمان استفراغ در افرادی که در ماشین دچار حالت تهوع می شوند نیز استفاده می گردد.
بتاهیستین، آنتی هيستاميني است که در افراد مبتلا به مينير جهت جلوگيري از حملات سرگیجه تجويز میشود. به نظر مي رسد که اين دارو جريان خون را در اطراف گوش بهبود مي بخشد و لذا در درمان انواع سرگیجه کمک کننده است.
معمولاً کدام داروها تجويز مي شوند؟
انتخاب دارو وابسته به علت سرگيجه و شدت نشانه هاي شما است. اگر حالت استفراغ شديد داشته باشيد، ممکن است دکتر برايتان متوکلوپرامید و یا کلرپرومازین تجويز کند. مزيت اين داروها اين است که به شکل تزريقي نيز قابل استفاده هستند و لذا براي افرادي که حالت تهوع شديد دارند مناسب ترند.
اگر حالت استفراغ شما شديد نباشد، دکتر برايتان يک آنتي هيستامين مثل دیمن هیدرینات، سيناريزين و یا بتاهیستین تجويز خواهد کرد که مي تواند به درمان سرگيجه شما کمک کند.
در طب سنتی برای درمان سرگیجه از زنجبیل ، توت فرنگی، بادام و آب لیمو ترش استفاده می شود.
به طور معمول زمان درمان چقدر است؟
درمان سرگيجه معمولاً زمان کوتاهي خواهد داشت و بين 3 تا 14 روز متغير است. اگر شما مکرراً دچار سرگيجه مي شويد، دکتر ممکن است مقداری دارو براي نگهداري در خانه برايتان تجويز کند تا در زمان حمله بعدي از آن استفاده کنيد.
اثرات جانبي اين داروها چيست؟
اثرات جانبي اين داروها جدي نيست. اثرات جانبي معمول اين داروها عبارتند از: خواب آلودگي، يبوست، سردرد، خستگي مفرط، بي خوابي و سوء هاضمه.
تمریناتی برای کاهش سرگیجه در منزل
در بعضی از انواع سرگیجه پزشک به شما تمرینهایی را اموزش می دهد تا آنها را مرتبا در خانه انجام دهید. این تمرینات که اصطلاحا به آنها مانورهای درمان سرگیجه هم گفته می شود شامل ورزشهایی است که شما در خانه انجام می دهید تا سرگیجه تان زودتر درمان شود و بهبود یابد. مخصوصا چنین مانورهایی به بیماران مبتلا به سرگیجه خوشخیم وضعیتی داده می شود و لازم است که هر روز تکرار گردد.
بعضی از بیماران از ترس حمله دوباره سرگیجه به گوشه ای از خانه پناه برده و چندین روز را به استراحت می گذرانند. این بی تحرکی نه تنها کمکی به بهبود سرگیجه نمی کند، بلکه آنرا مزمن و طولانی مدت می نماید. پس هرچه سریعتر برخیزید و تمریناتی که پزشکتان به شما داده است را انجام دهید.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان ونک، خیابان نگار, ساختمان پزشکان نگار، طبقه همکف
تلفن: 88884489
ساعت کاری:
شنبه: 10:30-14 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
دوشنبه: 14-17 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 10:30-16 * برای عضویت در سامانه پیامکی کلیک کنید