همانگونه که در مقاله دلایل سرگیجه گفته شد، سرگیجه واقعی به دو دسته تقسیم می شود:
- سرگیجه محیطی: ناشی از مشکلات گوش داخلی است و در مقاله مربوطه توضیح داده شد
- سرگیجه مرکزی: ناشی از بیماریهای مغز و مخچه است و در این مقاله در مورد آن توضیح می دهیم.
بیشتر بخوانید: سرگیجه در ام اس چگونه است؟
مغز بعنوان فرمانده بدن و مخچه بعنوان مرکز دریافت و ارسال پیامهای مرتبط با تعادل هر دو می توانند در صورت ابتلا به بیماری ایجاد سرگیجه کنند. بیماریهای مختلفی می توانند این ارگانها را تحت تاثیر قرار دهند که بعضی شیوع بیشتری دارند و بعضی نادرند. بعضی از این بیماریها عبارتند از:
ميگرن:
افرادي که به بيماري ميگرن مبتلا هستند ممکن است دچار حملاتی از سرگيجه شوند. این سرگیجه می تواند همان اورا یا پیش درآمد میگرن باشد که قبل از شروع سردرد اتفاق می افتد. همچنین در این افراد حملات سرگیجه می تواند جدا از سردرد نیز روی بدهد. حملات سرگیجه ناشی از میگرن می تواند از چند ساعت الی چند روز به طول بيانجامد.
نورینوم آکوستيک:
تومور خوش خيمي است که در عصب شنوايي رشد مي کند. اين عصب زماني شکل مي گيرد که عصب حلزوني گوش و عصب وستيبولار بين گوش و مغز به يکديگر مي پيوندند. اين مورد يک بیماری نادر است. اما علائم اوليه آن شامل سرگيجه، از دست دادن شنوايي و احساس وزوز و زنگ زدن در گوش است. اين علائم مشابه بيماري منير است. اما برخلاف منیر که علائم آن گاهاً و در طی حملات بروز مي کند، در اين بيماري، علائم پايدار است و رفته رفته بدتر خواهد شد.
دلائل غير معمول:
بیماریهای مختلفي در مغز، رگ هاي خوني آن و عصب ها مي تواند سبب سرگيجه شود. براي مثال برخي از افرادي که مبتلا به سکته مغزي و يا بیماری ام اس (مولتیپل اسکلروزيس) هستند، دچار سرگيجه خواهند شد. هر چند در اين افراد سرگيجه همراه با علائم ديگر خواهد بود.
مثلا سرگیجه ناشی از سکته مغزی بصورت ناگهانی ایجاد می شود. در این حالت برخلاف مشکلات ناشی از گوش داخلی، اغلب تهوع و استفراغ وجود ندارد. ولی بیمار شدیدا دچار اختلال تعادل است و حتی نمی تواند بدون کمک بنشیند. همچنین معمولا علایم پایدار می مانند و بعضا ممکن است با اختلال بلع و حتی افت هوشیاری همراه باشد.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان ونک، خیابان نگار, ساختمان پزشکان نگار، طبقه همکف
تلفن: 88884489
ساعت کاری:
شنبه: 10:30-14 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
دوشنبه: 14-17 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 10:30-16 * برای عضویت در سامانه پیامکی کلیک کنید