پاسخ:
کنترل درد در بيماري ام اس معمولا نياز به مسكن هاي سيستم عصبي دارد كه با مسكن هاي معمولي متفاوت است. مسكن هاي عصبي معمولا به مخاط معده آسيبي نمي رسانند و اذيتي ندارند.
گرما ميتواند علايم ام اس را شديد كند. البته اين تاثير موقتي است و با خنك شدن بدن اثر آن از بين ميرود و لذا تاثيري بر سير بيماري ام اس و حملات آن و شدت بيماري ندارد
چون در فصل گرما براي بسياري از بيماران ام اس مشكلاتي بوجود ميآيد، رعايت اين نكات كمك كننده است:
- سعي كنيد حتي الامكان در منزل و زير كولر بمانيد و اگر نياز به خروج از منزل داريد آنرا حوالي طلوع يا غروب آفتاب انجام دهيد.
- از لباسهاي سبك، رنگ روشن و با قابليت تهويه استفاده نماييد.
- نوشيدنيهاي خنك وقتي بدنتان گرم شده است كمك مهمي هستند.
- خنك كردن سر و گردن و پاها وقتي در گرماي بيرون قرار داريد نقش مهمي در كاهش علايم دارد.
پرسش:
دکتر من مدتیه که گاهی دچار تاری دید و ضعف و سستی در عضلات پا میشم،خیلی نگرانم که دچار ام اس شده باشم خواستم راهنماییم کنید که چکاربایدبکنم تا مطمءن بشم؟
پاسخ:
علایمی که گفتید در خیلی از بیماریها میتونه دیده بشه که یکی از اونها هم ام اس است. البته علایم عصبی وقتی برای ام اس بیشتر مطرح میشه که چندین روز ادامه داشته باشه. بنابراین کسی که میگه با بلند شدن ناگهانی چشمهاش چند لحظه تار میشه و بعد درست میشه بخاطر این علامت کاندید مطرح شدن بیماری ام اس نیست چون مشکلش در عرض چند لحظه رفع میشه. در چنین فردی پایین بودن فشار خون خیلی بیشتر مطرحه تا سایر بیماریها. ضعف در دست و پا هم اگر بخاطر بیماری ام اس باشه معمولا چندین روز ادامه داره.
در هر صورت برای بررسی بیشتر وضعیتتون باید حتما با پزشک متخصص مشاوره کنید و از نزدیک معاینه بشید و در صورت لزوم بررسی های دیگه مثل ام آر آی انجام بشه تا مشکلتون مشخص بشه.
پرسش:
آقاى دکتر دهقانى ميخواستم بدونم علت ايجاد لکه هايى در مغز چى ميتونه باشه؟؟ آيا درمانى داره؟؟ و آيا عصب چشمى که تقريبا از بين رفته,قابل برگشته؟
پاسخ:
لکه در مغز به علتهای مختلفی می تونه ایجاد بشه. علت اون میتونه از بیماریهای قابل درمانی مثل میگرن (در افراد جوان) و فشار خون (در افراد مسن) تا بیماریهای پیچیده ای مثل ام اس و سرطان ها متفاوت باشه. بنابراین برای دانستن علت اون باید شرح حال دقیقی از بیماری فرد و سن اون در دسترس باشه.
عصب چشمی اگر واقعا از بین رفته باشه معمولا بهبود چندانی نخواهد داشت. ولی اگر در زمینه بیماری مثل ام اس دچار آسیب شده باشه، چون التهاب پیدا کرده است با گذشت زمان بتدریج بهبود پیدا می کنه و بینایی فرد بر میگرده.
پرسش:
من 27 ساله هستم و به تازگی مبتلا به بیماری ام اس شدم و زیفرون تزریق میکنم. سوالم این است که برای اسپاسم عضلات قرص گاباپنتین مصرف میکنم در حالی که زیاد تاثیری نداشته و ضعف عضلانی دارم. میخواستم بدونم قرص خارجی بهتری که بتونم جایگزین این قرص بکنم چی هست؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
پاسخ:
گاباپنتين براي درمان دردهاي عصبي در ام اس بكار مي رود و از جمله داروهاي مشابه آن كپسول پره گابالين است.
از جمله داروهاي درمان اسپاسم عضلاني قرصهاي باكلوفن و تيزانيدين هستن.
پرسش:
آقای دکتر میخواستم نظرتونو در رابطه با پلاسمافورز در مورد بیماری ام اس بدونم.
پاسخ:
پلاسمافرز (پلاسمافرزیس) روشی برای تصفیه خون است. تا حدی شبیه کاری که دیالیز انجام می دهد. در این روش خون بیمار از وی گرفته شده و وارد دستگاهی می شود که پلاسما را از گلبول های قرمز جدا می کند و پلاسمای اهداکننده دیگری را با سلولهای خونی ترکیب کرده و خون تصفیه شده را وارد بدن بیمار می نماید. هر جلسه این کار بین 2 تا 4 ساعت طول می کشد و اغلب یکروز در میان به مدت دو هفته انجام می گردد.
کاربرد این روش در ام اس (مولتیپل اسکلروز) در مواردی است که بیمار مبتلا به نوع عود کننده-فروکش کننده بیماری است. وقتی بیمار دچار حمله ام اس می شود، دوره ای از درمان با پالس کورتون برای وی شروع می گردد و در بیمارانی که حمله با پالس کورتون فروکش نکند، از پلاسمافورز برای خاموش کردن حمله استفاده می کنند.
پلاسمافرز در مواردی که سیر ام اس پیشرونده باشد هم مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است. ولی نتایج تحقیقات صورت گرفته نتوانسته مفید بودن آنرا به اثبات برساند و لذا در گایدلاینهای جهانی استفاده از آنرا در موارد پیشرونده ام اس توصیه نکرده اند.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان ونک، خیابان نگار, ساختمان پزشکان نگار، طبقه همکف
تلفن: 88884489
ساعت کاری:
شنبه: 10:30-14 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
دوشنبه: 14-17 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 10:30-16 * برای عضویت در سامانه پیامکی کلیک کنید