در مقالات قبلی بیماری مولتیپل اسکلروز را معرفی کرده و در مورد علایم آن صحبت کردیم. اکنون می خواهیم در مورد سیر پیشرفت این بیماری صحبت کنیم.
بیماری ام اس پس از آغاز به یکی از چهار شکل زیر ادامه می یابد:
♦ فرم عود کننده– فروکش کننده:
تقریبا 9 نفراز 10 فرد مبتلا به ام اس به فرم شایع عودکننده-فروکش کننده این بیماری مبتلا هستند. زمانی می گوییم بیماری عود کرده است که یک گروه از علائم رخ می دهد (حمله). در طول مدت عود، علائم بوجود می آیند و ممکن است چند روز باقی بمانند، هر چند که اغلب بمدت 2 الی 6 هفته می مانند. گاهی اوقات علائم برای چند ماه به طول می انجامند. سپس علائم کم شده و یا از بین می روند (فروکش کردن). زمانی که از علائم کاسته شده و یا کاملا از بین رفته اند، گفته می شود که بیمار در فاز بهبود است. بعد از آن ممکن است مجددا بیمار در بازه های زمانی مختلف دچار عود گردد.
تعداد دفعاتی که بیماری عود می کند متفاوت است. معمولا یک یا دو بار عود بیماری در هر دو سال قابل انتظار است. این الگوی عودکننده-فروکش کننده چندین سال ادامه می یابد. در ابتدا، پسازهرعود، بهبودی کامل یا نزدیک به کامل از علائم رخ می دهد. با گذشت زمان، علاوه بر آسیب میلین، ممکن است خود رشته های عصبی نیز دچار آسیب گردند.
نهایتا، اغلب بعد از 5 الی 15 سال، برخی از علائم پایدار می شوند. علت پایدار شدن علائم تجمع بافت آسیب دیده در مغز و آسیب تدریجی خود اعصاب است. این وضعیت سپس به آرامی و با گذشت زمان بدتر می گردد. این مورد فرم پیشروندهثانویه نامیده می شود. به طور معمول، حدود دوسوم از افراد مبتلا به ام اس عودکننده-فروکش کننده پس از 15 سال به ام اس پیشرونده ثانویه دچار می شوند.
♦ فرمپیشروندهثانویه:
در این شکل از ام اس، علائم بصورت مداوم بدتر می شوند (با یا بدون حمله). بیشتر افرادی که مبتلا به ام اس عودکننده-فروکش کننده هستند بعد ها به این شکل از بیماری مبتلا می گردند.
♦ فرمپیشروندهاولیه:
در حدود 1 در 10 نفر از بیماران مبتلا به این فرم می شوند. در این شرایط هیچ حالت اولیه ی عودکننده- بهبود یابنده ای وجود ندارد. علائم ازابتدا و به تدریج شروع به بدتر شدن می کنند و بهبود نمی یابند. به این شکل اماس پیشرونده یاولیه می گویند.
♦ اماسخوشخیم:
در کمتر از 1 در 10 نفر از مبتلایان، تنها تعداد کمی عود بیماری در کل طول عمر وجود دارد و هیچ علامتی پایدار باقی نمی ماند. این بهترین حالت این بیماری است و به آن اماسخوشخیم می گویند.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان ونک، خیابان نگار, ساختمان پزشکان نگار، طبقه همکف
تلفن: 88884489
ساعت کاری:
شنبه: 10:30-14 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
دوشنبه: 14-17 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 10:30-16 * برای عضویت در سامانه پیامکی کلیک کنید