در مقاله ضعف حافظه گفتیم که بیماریهای مختلفی باعث ضعیف شدن حافظه می شوند و یکی از مهمترین و جدی ترین آنها بیماری پیرمغزی است. این حالت مخصوصا در افراد مسن بوجود می آید و با فراموشی طبیعی که در افراد پیر وجود دارد متفاوت است. در این مقاله میخواهیم در مورد دلایل پیرمغزی صحبت کنیم.

 

پیرمغزی وضعیتی از مغز است که سبب کاهش تدریجی توانایی های ذهنی می گردد. این توانمندی ها که بعلت پیرمغزی ضعیف می شوند عبارتند از حافظه، درک، قضاوت، تفکر و تکلم. سایر مشکلاتی که در این بیماری بروز می کند عبارتند از تغییر در شخصیت و تغییر در روش تعامل فرد با دیگران در موقعیت های مختلف اجتماعی. هر قدر پیرمغزی پیشرفت کند، توانایی فرد در مراقبت از خود روز به روز بیشتر کاهش می یابد.

 

دلایل مختلف پیرمغزی چیست؟

پیرمغزی می تواند به دلیل بیماریها و اختلالاتی ایجاد گردد که بخش های مربوط به تفکر را در مغز تحت تاثیر قرار میدهند. دلایل گوناگونی برای پیرمغزی وجود دارند که در زیر اشاره می گردد:

 

بیماری آلزایمر:

این بیماری شایع ترین نوع پیرمغزی است و تقریبا نیمی از تمام موارد آن را در بر می گیرد. در بیماری آلزایمر مغز چروکیده می شود (آتروفی) و تعداد فیبرهای عصبی مغز بتدریج کاهش می یابند. بیماری آلزایمر به مرور زمان بیشتر پیشرفت می کند بطوریکه مغز را بیش از پیش تحت تاثیر قرار می دهد.

 

پیرمغزی ناشی از عروق خونی مغز (واسکولار):

این بیماری تقریبا یک چهارم کل موارد پیرمغزی را تشکیل می دهد. دلیلش بروز اختلالاتی است که در عروق خونی کوچک مغز اتفاق می افتد. پس آن بخش از مغز که توسط این عروق خون رسانی می شده صدمه دیده و یا کاملا از بین می رود (نوعی سکته مغزی خفیف). پس از هر سکته خفیف، بخش بیشتری از مغز صدمه می بیند و توانایی ذهنی شخص رفته رفته بیشتر از دست میرود.

 

خطر بروز پیرمغزی عروقی در اثر همان فاکتورهایی افزایش می یابد که خطر سکته را هم افزایش می دهند. بعنوان مثال، فشار خون بالا، سیگار کشیدن، سطح بالای کلسترول خون، ورزش نکردن و غیره.

 

پیرمغزی لوی بادی (DLB):

این بیماری پانزده درصد از کل موارد پیرمغزی را تشکیل می دهد. لوی بادی به معنی جسم سیاه است و به موادی اطلاق می شود که در سلولهای مغزی این بیماران جمع می شود. در این بیماری علاوه بر نشانه های پیرمغزی فرد نشانه هایی مشابه با بیماری پارکینسون را نیز دارد. بعنوان مثال، سفت شدن اندامها، کندی حرکت و مشکل در شروع راه رفتن.

 

سایر دلایل پیرمغزی: 

بیش از 60 نوع بیماری وجود دارد که با پیرمغزی همراهند. بعنوان مثال، برخی از موارد پیرمغزی به دلیل اعتیاد به الکل، عفونت هایی مانند سیفلیس، یا کمبود برخی ویتامین ها ایجاد می شوند. این موارد که علت مشخص دارند خوشبختانه قابل درمان نیز هستند.

 

نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات

آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان ونک، خیابان نگار, ساختمان پزشکان نگار، طبقه همکف

تلفن: 88884489

 نقشه مطب

 ساعت کاری:

 شنبه: 10:30-14                          * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید

 دوشنبه: 14-17                           * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید

 چهارشنبه: 10:30-16                 * برای عضویت در سامانه پیامکی کلیک کنید

ارسال نظر

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :
10 / 10
از 1 کاربر

اینستاگرام سایت

اینستاگرام سایت

@ClinicBrain