نوروفیدبک و حوادث (تروما)
در زمینه عملکرد مغز، تروما می تواند به عنوان هر رویداد یا تجربه ای تعریف شود که باعث تغییر دیدگاه شما نسبت به خود و جایگاه خود در جهان شود. این حادثه ممکن است در نتیجه یک رویداد مشخص اتفاق بیفتد و یا به دلیل زیستن در محیط های تهدیدآمیز یا تنهایی طولانی مدت، به تدریج ایجاد شود.
اثرات تروما در جامعه در ابعاد گسترده وجود دارد. از جنگ و قربانیان آن گرفته تا قربانیان سوء استفاده جنسی، جسمی و عاطفی. همانطور که همه افراد مبتلا به تروما می دانند، هنگامی که فعالیت مغز در اثر حوادث آسیب زا تغییر می کند، می تواند تبدیل به بار سنگینی بر دوش فرد حادثه دیده شود. آنچه در گذشته (زمان حادثه) به عنوان یک پاسخ محافظت کننده در خدمت ما بوده است، در این شرایط بعدی به ندرت می تواند کمک کننده باشد.
در نگاه کلی، نتایج تروما را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد: شناخته شده ترین آن، گوش بزنگ بودن و احتیاط و مراقبت بیش از حد (Hypervigilance) است. نتیجه دیگری که کمتر شناخته شده، یخ زدگی و از هم گسستگی (Freeze & Dissociation) است. اثرات تروما اغلب می تواند به عنوان ترکیبی از این دو ظاهر شود، چون سیستم عصبی بین یکی و دیگری جابجا می شود.
تروما و گوش به زنگی
گوش به زنگی، بخشی از واکنش جنگ و گریز است و می تواند منجر به هوشیاری مزمن بیش از حد (هایپر ویجیلنس) شود. این وضعیت مشابه آن است که فرد دائما در شرایط جنگی به سر می برد و در این وضعیت مانده است. منابع مغزی در حالت آماده باش دائمی قرار دارند و این کار باعث ایجاد واکنش های نامناسب یا حتی پرخاشگرانه در شرایط روزمره و عادی می شوند.
یخ زدگی و از هم گسیختگی
هنگامی که شرایط تهدیدزا کاملا بر اوضاع غلبه کنند و بزرگی آنها فراتر از توان سیستم جنگ و گریز باشد، مغز به حالت "انجماد" فرو می رود. یعنی پاسخدهی بصورت بی تفاوتی یا از هم گسیختگی. این نوع از تروما به صورت خاموشی کلی، فقدان سرزندگی، جدایی عاطفی و کناره گیری تجربه می شود.
نوروفیدبک برای تروما
عوارض تروما پاسخ چندانی به درمانهای دارویی نمیدهند. به همین دلیل دانشمندان به دنبال راهکارهای دیگری برای درمان این قبیل عوارض بوده اند. یکی از روشهایی که به درمان عوارض تروما بر روان و ناخودآکاه بیماران منجر شده و نتایج شگفت انگیزی میدهد، درمان نوروفیدبک است.
درمان با نوروفیدبک، در سطوح ناخودآگاه مغز عمل می کند و چرخه معیوب تروما و علائم پس از آسیب را می شکند. با شناسایی و آموزش نواحی مرتبط مغز، ما جلسات آموزشی شما را دقیقاً متناسب با خودتان تنظیم می کنیم تا بتوانید از این الگوها خارج شوید و به حالت طبیعی و خنثی برگردید.
نوروفیدبک به مغز ابزارهایی می دهد تا بتواند دیدگاه شما را تغییر داده و از کنار حوادث آسیب زای گذشته عبور کند - بدون اینکه مجبور باشید در مورد آنها صحبت کنید، در مورد آنها کاوش کنید یا آنها را دوباره زنده کنید.
در درمان تروما به روش روانکاوی، بیمار لازم است مرتبا در مورد حوادث اتفاق افتاده صحبت کرده و آنها را یادآوری نماید. اما در درمان نوروفیدبک لازم نیست بیمار در مورد حوادث تجربه کرده، صحبت نماید.
به همین دلیل در مراکز نظامی ایالات متحده، از درمان نوروفیدبک برای سربازانی که از مناطق جنگی برگشته اند، به وفور استفاده میشود و نتایج درخشانی در درمان تروما و PTSD داشته است. در روش نوروفیدبک هدف این است که عملکرد مناطق آسیب دیده مغزی اصلاح شود.
جلسات نوروفیدبک معمولا 45 دقیقه طول میکشد. بیمار روی صندلی راحتی نشسته و به مانیتور مقابل خودش نگاه می کند. الکترودهایی روی سر بیمار قرار گرفته است که فقط به ثبت امواج مغزی می پردازند و هیچگونه موجی ندارند. طی جلسات درمانی مغز بتدریج یاد میگیرد که به روش درستی عمل کرده و علایم بیماری رفع می گردد. حین جلسات درمانی نوروفیدبک نیازی به صحبت کردن نیست.
برای اطلاع از هزینه نوروفیدبک به این مقاله مراجعه نمایید .
برای انجام درمان نوروفیدبک در مراکز درمانی دکتر دهقانی، می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید:
تلفن مطب دکتر دهقانی:
02144477467
تلفن نوروتراپی بیمارستان پیامبران:
02148994577
هدف ما این بوده است كه رهبران نظامی، سیاست گذاران و خانواده های نظامی ما كه در گیر اثرات PTSD هستند، از مزایای بسیار مثبتی كه نوروفیدبک ارائه می دهد آگاه شوند. یافته ها علمی نیاز به این گزینه درمانی قدرتمند را تایید می کند. به علاوه، نیاز به گسترش برنامه های درمانی ورای کمپ پندلتون (Camp Pendleton)، در سایر مراکز درمانی و شاخه های نظامی می باشد. " |
پام تار (Pam Tarr)، مدیر اجرای بازگشت به خانه برای سربازان کهنه کار
"در 38 سال تمرینی که داشته ام، هرگز ندیده ام که هیچ درمانی نتیجه ای نزدیک به نتایج نوروفیدبک داشته باشد ... من دیده ام که نتایجی که قبلاً ماه ها و سالها برای رسیدن به آنها وقت صرف می شد، امروزه و با استفاده از روش های جدیدی که در دسترس داریم، در روزها و هفته ها بدست می آید." |
جک وودوارد (Jack Woodward)، دکتر، روانپزشک دارای بورد تخصصی