اختلال افسردگی یا سرماخوردگی روانی را میتوان با خلق افسرده و یا احساس غمگینی و بیعلاقگی به هرگونه کوشش و لذت روزانه شناخت. افسردگي تغيير اساسي و اوليه در خلق و با مداومت احساس غم و اندوه به درجات مختلف مشخص میگردد.
تغيير خلق از علائم ثابت خلق است، كه براي روزها و ماهها و سالها به طول میانجامد و همراه با تغييرات خلق دگرگونیها در رفتار، برداشتها و كارايي و عملكردهاي فيزيولوژيك نيز پيش میآید. در افسردگي فرد افسرده احساس بي علاقگي شديد به امور زندگي پيدا ميكند و به آساني میگرید.
💠 نشانههای افسردگي
الف ـ فقدان لذت
در اين حالت يك ناتواني كلي در کسب لذت از هر چيز در زندگي و يا حتي در آداب و رسوم و وقايع و چيزهاي خوشايند روزمره میباشد و در كل از دست دادن توانايي براي كسب لذت مي باشد.
ب: احساس گناه و بیارزشی
احساس گناه و بیارزشی در بيماران افسرده نوع درونزاد ممكن است علامت بارزي باشد.
ج: اختلال در خواب
افراد افسرده معمولا مشکلات زیادی در سیر خواب تجربه می کنند، این افراد در بخواب رفتن، حین خواب و بیدار شدن مشکلات جدی دارند.
د: اختلال در خوردن
در افراد افسرده مشکلات خوردن یا به صورت پرخوری عصبی و یا به صورت عدم میل به غذا وجود دارد.
✳ انواع افسردگي:
همانطور كه گفته شد افسردگي درجاتي از يك حالت احساسي زودگذر تا يك اختلال شديد را در برمیگیرد. براي فهم بهتر اين نكته، لازم است اشارهای به انواع افسردگي شود:
الف- احساس افسردگي: كه معمولاً بهعنوان اندوه شناخته میشود و در اثر تغييرات موقعيتي و شرايط جديد يا برخوردهاي مقطعي ايجاد میشود. اين احساس معمولاً بعد از برطرف شدن موقعيت و سازگار شدن شخص با شرايط تازه، بهسرعت از بين میرود.
ب- داغدیدگی يا واكنش سوگ: غمي است كه در اثر فوت نزديكان به وجود میآید. وقتي رابطهی مهمي پايان مییابد، بيشتر بازماندگان حالتي را تجربه میکنند كه معمولاً اين حالت نيز كاملاً عادي است، مگر آنكه واکنشهای سوگ بهصورت طولاني باقي بماند.
ج- اختلال سازگاري با خلق افسرده: مواجههی فرد با يك موقعيت قابل توجه گاهي منجر به اين حالت میشود. در چنين وضعيتي، انتظار میرود با كاهش تأثير موقعيت، حالت هاي بیمارگونه نيز از بين برود.
د- اختلال افسردگي عمده و افسردگي خويي: زماني كه شدت علائم افسردگي به حدي باشد كه کلیهی عملكردهاي آدمي را تحتالشعاع قرار میدهد و باعث تأثيرات عمده در عواطف، رفتار، تفكر و روابط اجتماعي میگردد، اختلال افسردگي عمده ناميده میشود. در صورتي كه شدت علائم افسردگي بهاندازهای باشد كه عملكردها كمتر آسيب ببينند، اختلال افسرده خويي وجود دارد.
ه- اختلال دوقطبی و ادواري خويي: نوسانات خلقي شديدي كه بين دورههای شيدايي (شادي و خوشي افراطي كه به نشئه تعبير میشود) و افسردگي به وجود میآید، نشان دهنده و شاخص اصلي اين اختلال است. در صورتي كه نوسانات خفيف باشد و كمتر بر عملكرد آدمي تأثير بگذارد، به آن اختلال خلقي ادواري يا ادواري خويي گفته میشود.
و- اختلال دلبستگی واكنشي: وابستگي هاي بیمارگونهی دوران كودكي كه از آن بهعنوان افسردگي هاي دوران كودكي ياد میشود، تحت اين گروه طبقهبندی میشود.
ز- اختلال خلقي يا افسردگي فصلي: نوعي يا دورهای از افسردگي است كه معمولاً در پاييز و زمستان تجربه میشود و يكي از عوامل مهم آن نور ناكافي است. احتمالاً نور ناكافي تغييرات معنیداری را در سطوح برخي از هورمونها بهویژه "ملاتونين" ايجاد میکند و از طرفي تغييرات دما و نور موجب به هم خوردن ساعت دروني بدن كه الگوهاي خواب و بيداري را كنترل میکند، میگردد و اين تغييرات منجر به بروز اين اختلال میشود.
✳ درمان
امروزه درمان های متعددی برای افراد افسرده وجود دارد، از جمله این درمان ها میتوان به دارو درمانی، رفتار درمانی، طرحواره درمانی، روانکاوی، درمان شناختی و ... اشاره کرد. اما نکته قابل توجه در علم جدید این است که می توان این اختلال را توسط دستگاه QEEG (نقشه مغزی) در مغز افراد تشخیص داد و با درمان جدید توسط دستگاه TDCS نسبت به سایر روش های درمانی این اختلال را با سرعت بیشتری و بدون عوارض دارویی بهبود بخشید.
نویسنده: سهراب راد - کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
چنانچه تمایل به انجام QEEG (نقشه برداری مغز) یا سایر اقدامات نوروتراپی دارید، می توانید با اطلاعات بیمارستان فوق تخصصی پیامبران به شماره تلفن زیر تماس گرفته و از نحوه انجام و هزینه آن اطلاع پیدا نمایید.
تلفن اطلاعات بیمارستان فوق تخصصی پیامبران: 02148991600 و 02148991601
آدرس بیمارستان پیامبران: فلکه دوم صادقیه (آریاشهر)، خ آیت الله کاشانی، بلوار اباذر |