لغت سرگيجه در موارد مختلف به کار مي رود. براي مثال، برخي از مردم هنگامي که احساس دوران در سر، گيجي، سستي، تزلزل و بي ثباتي دارند و يا از مشکلات تعادلي رنج مي برند، از اين لغت استفاده مي کنند. در مواردی منظور فرد از سرگیجه احساس سیاهی رفتن چشمها وتاری دید است. وگاهي زماني اين لغت به کار مي رود که فرد گيج و يا احساساتي شده است. بنابراین مهم است که منظور بیمار از سرگیجه دقیقا مشخص شود و بین احساس گیجی و گنگی با احساس دوران در سر تفاوت گذاشته شود.
دلايل مختلفي براي سرگيجه وجود دارد. برخي از آن ها عمومي و عادي است. اما برخي از دلايل آن نيز غيرمعمول و نادر است. برخي از مشکلات کوچک است. اما بعضي دیگر جديست و يا حتي زندگي فرد را تهديد مي کند. به طور معمول اگر احساس سرگيجه داريد و دليل آن را نمي دانيد، بايد به پزشک مراجعه کرده و مورد معاينه قرار گيريد.
چگونه شما تعادل و ثبات خود را حفظ مي کنيد؟
مغز شما دائماً پيام هاي عصبي را از بخش هاي مختلف بدن دريافت مي کند تا نسبت به موقعيتتان آگاه باشيد. سه منبع اصلي اين پيام هاي عصبي عبارت است از:
- چشم هاي شما.
- پيام هاي عصبي دريافت شده از پوست، ماهيچه و مفاصل.
- گوش داخلي که در اين قسمت، کانال هاي باريک حاوي مواد سيال وجود دارد و لابيرنت خوانده مي شود. حرکت اين سيال سبب حرکت موهاي بسيار ريزي مي شود که داخل لابيرنت قرار گرفته است.
اگر همه اين اعضا از جمله (چشم ها، سيگنال هاي ماهيچه هاي پوستي، مفاصل و گوش داخلي) به طور عادي فعاليت کنند، احساس سرگيجه نخواهيد داشت و تعادلتان حفظ خواهد شد. حتی اگر چشم هايتان را نيز ببنديد، همچنان احساس تعادل خواهيد داشت و نسبت به موقعيتتان آگاهيد که دليل آن پيام هاي عصبي فرستاده شده از گوش داخلي و ديگر بخش هاي بدن به سمت مغزتان مي باشد.
ولی اگر این سیستم ها بدلیل بیماری مختل شوند شما دچار سرگیجه می شوید. مثلا فردی که دچار التهاب گوش داخلی شده است، بدلیل تحریک این قسمت و افزایش پیام های الکتریکی وارد شده از آن، احساس می کند که دنیا دور سرش می چرخد و نمی تواند تعادل خود را حفظ کند. همچنین بیماران مبتلا به دیابت شدید بعلت اینکه دچار کاهش حس در پاها می شود، ممکن است احساس اختلال تعادل و افتادن داشته باشد که این حالت در زمان تاریک شدن هوا که چشمها هم نمی توانند به حفظ تعادل کمک کنند بارز تر می گردد.
در مقالات بعدی بطور مفصل در مورد دلایل سرگیجه و درمان آنها صحبت خواهیم کرد.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان ونک، خیابان نگار, ساختمان پزشکان نگار، طبقه همکف
تلفن: 88884489
ساعت کاری:
شنبه: 10:30-14 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
دوشنبه: 14-17 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 10:30-16 * برای عضویت در سامانه پیامکی کلیک کنید