ام اس چیست؟
ام اس چیست؟ ام اس یا مولتیپل اسکلروز یک بیماری مزمن در سیستم اعصاب مرکزی است. این سیستم شامل مغز، نخاع و اعصاب چشم است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت های سالم اعصاب مرکزی حمله میکند.
علایم ام اس در بیماران مختلف متفاوت است و در هر بیماری میتواند یک یا چند علامت باشد. علایم این بیماری ممکن است بصورت رفت و برگشتی باشد یعنی چندین رو یا هفته نشانه های بیماری باشد و بعد رفع شود. و یا علایم باقی بماند و حتی بدتر شود. اکثر بیماران در سنین بین 20 تا 50 سال تشخیص داده میشوند.
چه کسی ام اس میگیرد؟
این بیماری در هر فردی ممکن است اتفاق بیفتد. بیش از دو سوم بیماران خانمها هستند. هرچند احتمال این بیماری در بستگان فرد مبتلا به ام اس بیشتر است ولی هنوز ثابت نشده که این بیماری مستقیما ارثی باشد. مشخص شده کمبود ویتامین د و کشیدن سیگار هم میتواند احتمال ابتلا به این بیماری را بیشتر کند.
چه تعداد مبتلا به این بیماری هستند؟
در کل دنیا بیش از 2 میلیون نفر به ام اس مبتلا هستند. طبق آمارها در ایران حدود 70 هزار نفر به این بیماری مبتلا می باشند.
علایم بیماری ام اس چیست؟
چون ام اس سیستم اعصاب مرکزی را هدف قرار می دهد پس میتواند خود را با هر علامتی نشان دهد. شایعترین علایم این بیماری عبارتند از خستگی بسیار شدید، اختلال بینایی، اختلالات حسی و مشکلات حرکتی. علایم ام اس در بیماران مختلف متفاوت است و در یک بیمار هم ممکن است در زمانهای مختلف به شکل های متفاوتی باشد. این علایم ممکن است در طول زمان کاملا رفع شود و یا بماند و شدیدتر گردد.
آیا ام اس همیشه باعث فلج شدن میشود؟
خیر، اکثر بیماران مبتلا به ام اس هیچگاه دچار فلج کامل نمی شوند. دو سوم بیماران توانایی راه رفتن را حفظ میکنند هرچند ممکن است نیاز به کمک گرفتن یا استفاده از عصا داشته باشند.
آیا ام اس کشنده است؟
خیر. اکثر بیماران مبتلا به ام اس طول عمر طبیعی یا نزدیک به طبیعی دارند. بندرت ممکن است در یک بیمار که عوارض پیشگیری نشده اند طول عمر کاهش یابد.
آیا ام اس قابل سرایت است؟
خیر، ام اس مسری نیست و بطور مستقیم به ارث نمیرسد. هر چند احتمال ابتلا به آن در بستگان فرد بیمار بیشتر از افراد عادی جامعه است.
آیا ام اس کاملا قابل درمان است؟
هنوز نه. در حال حاضر داروهایی وجود دارد که میتواند سیر بیماری را تغییر دهد و باعث کاهش پیشرفت بیماری گردد. همچنین هر سال پیشرفت های جدیدی در زمینه ی درمان آن در دنیا صورت میگیرد و احتمال دستیابی به درمان کامل آن در آینده وجود دارد.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان ونک، خیابان نگار, ساختمان پزشکان نگار، طبقه همکف
تلفن: 88884489
ساعت کاری:
شنبه: 10:30-14 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
دوشنبه: 14-17 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 10:30-16 * برای عضویت در سامانه پیامکی کلیک کنید