درمان ام اس بصورت دارویی است. در واقع التهاب ناشی از بیماری ام اس در مغز و ستون فقرات اثر گذاری می کند و داروها جلوی این التهاب را می گیرند. درمانهای طب سنتی هم می تواند کمی کمک نماید. درمان ام اس به واسطه داروهای جدید و پیشرفته، روش های سنتی، درمان با تغذیه و یک سری متدهای جدید، روند امیدوارانه ای را در پیش گرفته است.
درمان ام اس خفیف
در صورتی که درگیر ام اس خفیف هستید علاوه بر اینکه دارو مصرف می کنید، یک سری روش های دیگر را نیز امتحان کنید. به موسیقی دل ببندید! موسیقی غذای روح است. موسیقی کمک می کند تا ذهن شما از آشوب دور باشد و این موقعیت به طور کلی به شما این امکان را می دهد تا بتواند خودتان را از تنش های روحی دور کنید. برای خود یک برنامه حرکتی و ورزشی منظم در نظر بگیرید و در طول روز انجام دهید. در صورتی که بیماری شما هنوز پیشرفت نکرده است، فکری به حال اعصاب خود داشته باشید و به آرامش روح خود کمک کنید.
جدیدترین درمان ام اس
جدیدترین پژوهش های صورت گرفته در مورد درمان ام اس به این صورت است که لایه های میلین سلول های عصبی مغز و نخاع قادر به بازسازی شوند. میلین یک ماده چرب است که به صورت پوششی بوده و یک سری اکسون های سلول عصبی را در بر می گیرد و از آن محافظت می کند. در واقع در این روش قرار است که سرعت انتقال پالس های عصبی بیشتر شود. بیماری ام اس سبب تخریب میلین می شود و در نهایت مشکلاتی ایجاد می کند که در تعادل و بینایی اختلال ایجاد می کند و در نهایت ممکن است سبب از کار افتادگی شخص شود. مولتیپل اسکلروزی در واقع بیماری خود ایمنی است که طبق آن سیستم ایمنی یک سری پاسخ های غیر متعارف به سیستم های عصبی مرکزی ارسال می کند. به طور کلی این سیستم شامل مغز و نخاع و همینطور بخش اعصاب بینایی است.
بیشتر بخوانید:
توهم بیماری ام اس【10 نشانه خاموش】حتما مطالعه کنید!!!-دکتر دهقانی
لیست داروها و قرص های بیماری ام اس
داروی متیل پردنیزولون ( Methylprednisolone)
شروع ام اس به صورت یک حمله تشخیص داده می شود و این این داروی ام اس برای کنترل این حملات است. مصرف دارو باید بین 3 الی 7 روز پشت سر هم است و استفاده از آن به صورت وریدی است. نوع خوراکی این دارو معمولا کاربرد ندارد. و دقت شود که این دارو احتمال بروز تپش قلب را حین تزریق دارد و بعضا سبب سرگیجه یا حالت تهوع می شود. شخص باید در این زمینه نظر پزشک را بداند.
داروهای اینترفرون (IFN)
برای اینکه دفعات عود بیماری ام اس کاهش یابد، میتوانیم از داروهای اینترفرون استفاده کنیم. این داروها انواع مختلفی دارند که با نامهای آوونکس ، ربیف و بتاسرون شناخته میشوند. این داروها پرکاربرد ترین و قدیمی ترین داروهای کنترل ام اس هستند که مخصوصا در موارد خفیف تا متوسط کاربرد دارند. به طور کلی اینترفرونها در نوع ام اس پیشرفته اثرگذاری کمی دارند. مصرف اینترفرونها بصورت تزریقی (عضلانی و یا زیر جلدی) است. افزایش آنزیم های کبدی و لکوپنی در لیست عوارض احتمالی این گروه قرار می گیرد.
داروی گلاتیرامر استات (Glatiramer Acetate)
داروی گلاتیامر استات (کوپاکسون) نیز در لیست درمان ام اس ملایم قرار می گیرد و به نسبت اینترو فرون ها عوارض آن کمتر است. مصرف دارو بصورت تزریق زیرجلدی است.
داروی تریفلوناماید (Teriflunomide)
تریفلوناماید (اوباجیو) جزو داروهای خوراکی در درمان ام اس است. مصرف آن یک بار در روز است و غالبا براحتی تحمل میشود. نازک شدن مو ها میتواند جزو عوارض این دارو باشد که معمولا با مصرف ویتامینها رفع می گردد. تریفلوناماید در دوران بارداری ممنوع است و خانمهای مصرف کننده باید از روشهای جلوگیری از بارداری استفاده کنند.
داروی دی متیل فومارات (Dimethyl Fumarate)
دی متیل فومارات (تکفیدرا) جزو داروهای خوراکی است که شکل کپسول دارد و دو بار در روز استفاده میشود. تاثیر این دارو بیشتر از اینترفرونها است و در موارد پیشرفته تر بیماری هم کاربرد دارد.
داروی فینگولیمود (Fingolimod)
فینگولیمود (جیلنیا) جزو داروهای خوراکی قوی محسوب میشود. این دارو کپسول است و روزی یکبار مصرف میشود. برای تجویز این دارو برای اولین بار، لازم است شش ساعت در مرکز درمانی مربوطه تحت نظر باشید. البته که یک سری داروهای دیگر مثل ریتوکسی ماب (Rituximab) ، میتوگزانترون (Mitoxantrone) ، ناتالیزوماب (Natalizumab) آلمتوزوماب (Alemtuzumab) ، اکرلیزوماب (Ocrelizumab) وجود دارد که برای موارد قویتر استفاده میشوند و بحث آنها فوق تخصصی است.
بیشتر بخوانید:
بیماری ام اس چیست؟【 همه چیز در باره ام اس 】نشانه ها و علائم آن
درمان ام اس با طب سنتی
طب سنتی درمان بیماری ام اس محسوب نمیشود و ادعاهای گفته شده در مورد آن پشتوانه علمی ندارد. البته تنظیم وضعیت تغذیه ای بیمار به کمک این طب غالبا منعی ندارد. ولی باید از افراط و تفریط در آن پرهیز کرد و داروهای اصلی بیماری را ادامه داد. در مورد انواع درمانهای طب سنتی برای بیماری ام اس قبلا چند مقاله مفصل کار کردیم که در همین سایت موجود است.
درمان ام اس با تغذیه
ادعایی نداریم مبنی بر اینکه تغذیه می تواند بیماری ام اس را درمان کند. اما تغذیه صحیح در کنترل این بیماری بسیار تاثیرگذار است. در واقع وقتی بتوانید برای بدن خود انرژی لازم را دریافت کنید، سیستم عصبی شما نیز باسازی می شود. از سوی دیگر نیاز است که ویتامین های D، B، E، C و همینطور املاحی از قبیل منیزیم و روی را در بدن خود تقویت کنید. برخی چربی ها بسیار مفید هستند و سبب می شود که بافت های حیاتی احیا شود. امگا 3 و امگا 6 در این زمینه اثرگذاری زیادی دارند. مصرف ویتامین D شامل شیر و کره حیوانی و روغن کبد ماهی می تواند تا حدی جلوی حملات این بیماری را بگیرد. استفاده از غذاهای فیبردارو سبزیجات سبب می شود که تا حد زیادی از عوارض بیماری ام اس جلوگیری شود. درمان ام اس نیاز به صبر دارد.
نویسنده: دکتر مهدی دهقانی - متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
آدرس مطب: تهران، بالاتر از میدان پونک، نبش کوچه نهم، پلاک 30 طبقه پنجم ، واحد 9
تلفن: 44477467
ساعت کاری:
شنبه: 16 الی 18 * برای آشنایی با سوابق علمی دکتر دهقانی کلیک کنید
سه شنبه: 16 الی 18 * برای اطلاع از راههای تماس با دکتر دهقانی کلیک کنید
چهارشنبه: 16 الی 18